четвер, 9 жовтня 2014 р.

Перші перемоги гуртків ЦДЮТ

У Вознесенському міському центрі дитячої та юнацької творчості в цьому навчальному році відкрито гуртки за напрямами: науково-технічний, спортивний, художньо-естетичний, туристсько-краєзнавчий, еколого-натуралістичний, соціально-реабілітаційний.
Одним з найбільших серед них є гуртки науково-технічного напрямку, до складу яких відносяться:
­ Початкове технічне моделювання;
­ Паперопластика;
­ Ракетомоделювання;
­ Авіамоделювання;
­ Конструювання повітряних зміїв;
­ Автомоделювання;
­ Судномодельний;
­ Картинг;
­ Радіоелектронне конструювання;
­ Автотрасове моделювання;
­ Сучасні офісні технології;
­ Основи художньої комп’ютерної графіки;
­ Чарівні мандри в світ інформатики;
­ Основи комп’ютерної анімації;
­ Основи Web – дизайну;
­ Школа програмування.
Різнопрофільність гуртків дозволяє реалізувати творчий потенціал дітей, враховуючи інтереси та запити кожного вихованця. Навчаються в цих гуртках діти різних вікових категорій – від 5 до 18 років.
Головною метою роботи є залучення дітей та підлітків до продуктивної діяльності за інтересами, до загально-людських цінностей, виховання громадянина України, людини соціально-зрілої, працьовитої, творчої.
Головним завданням роботи гуртків науково-технічного напрямку є якісне надання знань у сфері науки і техніки; поглиблення набутих на уроках знань; формування практичних вмінь і навичок з різних напрямів технічної творчості; розвиток конструкторських здібностей, винахідливості, просторового і логічного мислення, уяви, фантазії. Таким чином, технічна освіта розглядається в нашому місті як фактор найповнішого розкриття творчих здібностей і соціального становлення особистості учня. Тобто, такі гуртки найдієвіше впливають на саморозвиток, самовизначення дітей та молоді. Саме технічні гуртки мають велике значення у формуванні майбутніх техніків, конструкторів, інженерів, професій, вкрай необхідних для розвитку нашої держави. 
Система позакласної технічної діяльності дітей та підлітків, що сформувалася в нашому місті, є активною складовою суспільно-державної системи виховання, освіти та професійної орієнтації підростаючого покоління. Так, наприклад, у 1-4-х класах діти повинні оволодівати необхідними в житті елементарними прийомами ручної роботи з різними матеріалами, вміти виготовляти корисні речі, іграшки, ремонтувати їх. Але навіть прості саморобки не обов'язково виконувати за зразком чи трафаретом. З першого року перебування в гуртку дитину навчають вносити у працю елементи творчості, виявляти фантазію. А корисним додатком до уроків трудового навчання в школі є гуртки з технічного конструювання, у тому числі з використанням готових наборів; побудова найпростіших, але діючих моделей-копій та моделей-фантазій різних механізмів. Учням потрібна більш ґрунтовна технічна підготовка, що забезпечить їм знання і практичні вміння щодо обробки металів і дерева, ознайомить з основами електротехніки, металознавства, креслення. Поглиблена технічна підготовка допоможе дітям отримати систематичне уявлення про головні галузі народного господарства. Основним змістом технічної творчості учнів 10-11-х класів є пошуково-конструкторська та дослідницька діяльність, спрямована на удосконалення техніки і технології виробництва.
Повноцінна технічна творчість вимагає від керівників гуртків та їх вихованців вміння конструювати і майструвати з деревом і металами, виточувати, зварювати і паяти, фарбувати і полірувати. Зрозуміло, що це суто чоловіча справа. Саме тому, і викладають в таких гуртках частіше чоловіки - керівники гуртків-самородки з досвідчених інженерів, механіків, технологів, слюсарів, золоті кадри із золотими руками, навколо яких гуртується дітвора з внутрішнім покликом до копирсання у двигунах, приймачах чи засобах автоматики.
Крім технічних навичок, які прищеплюють своїм вихованцям керівники, вони просто стають для дітей «другими батьками», тому що їздять з ними на конкурси в різні міста України. Таким чином, діти мають змогу побачити світ.
У вересні 2014 р. вихованці авіамодельного гуртка ЦДЮТ (кер. Істочніков В.О.) прийняли участь в обласних змаганнях з  авіамодельного спорту (вільнолітаючі моделі) та зайняли І місце! Всього в змаганнях прийняли участь 7 команд із Снігурівки, Первомайську, Миколаєва та Вознесенська. В особистих заліках діти також показали гарні результати. Учень Сосновський Ігор (ЗОШ №10, 7 клас) – ІІ місце, Сухицький Богдан (ЗОШ №6, 6 клас) – І місце, Кучмій Дмитро (ЗОШ №6, 8 клас) – два І місця. 

Також вихованці гуртка автотрасового моделювання ЦДЮТ (кер. Кравцов О.Я.) взяли участь в заключному етапі Чемпіонату України національних класів автотрасового моделювання в м. Чернігові з 19.09.по 21.09.2014 р., на яких захищали честь всієї Миколаївської області. В цих змаганнях приймали участь кандидати в майстри спорту Любімов Дмитро (ЗОШ №6 8 клас), Врублевський Дмитро (ЗОШ №6 8 клас), Войтович Владислав (ЗОШ №8 6 клас), який має ІІ спортивний розряд. Всього змагалися 12 команд з Кіровограду, Києва, Чернігова, Сум, Чернівців, Житомиру, причому наша команда була наймолодшою за віком! На рахунку цієї команди вже не одна перемога, та цього разу їм не вистачило декількох балів. IV місце – результат виступу учнів. Хочемо подякувати батькам учнів за допомогу в організації поїздок.

Шановні батьки хлопчаків! Будь ласка, скористайтеся нашою порадою: проаналізуйте здібності, схильності та інтереси вашої дитини, поцікавтесь її думкою, зрозумійте, до чого лежить душа вашого школяра. І якщо ви хочете виховати справжнього чоловіка, хазяїна, майстра на всі руки, підготувати дитину до праці, активної громадської діяльності, спробуйте відвідати гуртки технічного напрямку. За довідками звертайтеся за адресою: вул. Шевченка 4 або вул. Чапаєва та за тел. 32065.

Немає коментарів: